Tiedä mitä tilaat – aiheena tuoteturvallisuus

Edullisuus houkuttelee shoppailemaan - tiedä riskit

Tuoteturvallisuus koskettaa meitä kaikkia, mutta saatamme ottaa asian itsestäänselvyytenä, koska olemme tottuneet tiukkojen lakien ja standardien sääntelevän sitä, mitä Suomessa saa myydä.

Tilanne muuttuu kuitenkin monimutkaisemmaksi, kun ostoksia tehdään Euroopan ulkopuolelta maista, joissa valvonta on paljon heikompaa. Esimeriksi Kiinasta tehtyjen verkko-ostosten suosio on nousussa, mikä huolestuttaa monia eri tahoja, koska tuoteturvallisuudessa ja työoloissa saattaa olla vakavia puutteita.

Joku saattaa tässä kohtaa miettiä, että myydäänhän täälläkin Kiinassa valmistettuja tuotteita, eikö se ole ihan sama mistä ne on ostettu?

Asia ei kuitenkaan ole näin, koska kuluttajan Kiinasta tekemiin verkko-ostoksiin ei liity samanlaista valvontaa kuin esimerkiksi maahantuontiyrityksen hankintoihin. Jos EU:n ulkopuolelta tilaamasi tuote ei ole sitä mitä piti, tai aiheuttaa myöhemmin ongelmia, et voi vaatia Suomen sisällä korvauksia, vaan vastuu on sinulla.

Tämä on iso haaste, koska usein on kyse terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavista asioista.

 

 

Yle MOT: Verkkokauppa Sheinin tuotteissa myrkyllisiä kemikaaleja

Yle MOT julkaisi hiljakkoin jutun kiinalaisesta pikamuotijätistä Sheinistä, joka on ollut aiemminkin otsikoissa mm. karuista työoloista tehdyn paljastusdokumentin takia. Yle MOTin teettämässä tutkimuksessa selvisi, että Sheinistä tilatut tuotteet sisälsivät erilaisia terveydelle haitallisia aineita.

  • Tutkimusta varten tilattu lasten laukku ja sadetakki olivat tuotekuvauksen mukaan turvallista PU-pinnoitettua materiaalia, mutta ne paljastuivat PVC-muovista valmistetuiksi ja sisälsivät lisääntymisterveydelle haitallisia ftalaatteja.
  • Naisten takista löytyi tutkimuksissa PFAS-yhdisteitä, jotka saattavat vaikuttaa immuunipuolustukseen ja aiheuttaa jopa suurina määrinä syöpää. Ylen jutun mukaan PFAS-yhdisteiden on havaittu kertyvän elimistöön ja ympäristöön ja hajoavan hyvin hitaasti.
  • Tilauksessa saapunut rannekorukaan ei ollut sitä mitä piti, sillä se sisälsi raskasmetalli nikkeliä, vaikka materiaaliksi oli ilmoitettu sinkki.

 

Yllätyksiä paketissa 

Jos tilaat pitkän matkan päästä tuotteita edullisuuden perässä, et voi tilausta tehdessä siis selvästikään tietää tarkkaa, mitä tulet saamaan. Eikä tämä koske vain sitä, vastaako tuote ulkonäöltään tilaamaasi vai ei.

Yle MOT kertoo Sheinin vetäneen tuotteita myynnistä tutkimuksen seurauksena, mutta verkkokauppajätillä on edelleen valtava valikoima tuotteita, joiden turvallisuus jää kysymysmerkiksi.

Tuoteturvallisuuden lisäksi Shein on jäänyt aiemmin kiinni jo pienyritysten tuotteiden plagioinnista. Ja vaikka Shein oli nyt Ylen jutun pääosassa, on vastaavia kauppapaikkoja myös paljon muita.

 

Suomessa maahantuoja ja valmistaja ovat vastuussa

Edullinen tavara houkuttelee shoppailemaan, mutta on tärkeää olla tietoinen siitä mitä ostaa. Turvallinen, kestävä tuote on aina parempi valinta niin itsen kuin ympäristönkin kannalta.

Kun ostat tuotteesi suomalaiselta toimijalta, toimija on vastuussa tuotteen turvallisuudesta ja tuotetietojen paikkansapitävyydestä. Oli kyseessä sitten vain maahantuoja tai itse valmistaja, Suomen ja EUn tarkat säädökset ovat toiminnan taustalla. 

Kaarnavillassa jokainen tuote on suomalainen eli Suomessa tehty. Osa tuotteiden valmistusmateriaalista on tuotu muualta, mutta valmistajat ovat tuotteen materiaalia käyttäessään  vastuussa siitä, että tuotteiden materiaalit ovat, mitä niiden pitääkin olla. 

Teemme paljon töitä sen eteen, että tuotteiden elinkaarimalli olisi mahdollisimman läpinäkyvä, mutta tekemistä on tottakai vieläkin. Jo nyt kuitenkin voimme luvata, että joka ikinen valmis Kaarnavillan tuote on Suomessa loppuun valmistettu. 

Lue Ylen juttu täältä: https://yle.fi/a/74-20081856

Linkki MOT-dokumenttiin: https://areena.yle.fi/1-66871379

TUKESin sivuilta voit lukea lisää aiheesta: https://tukes.fi/omallavastuulla

Takaisin blogiin